Vesti
Turizam kao prioritet razvoja Smedereva – podneta inicijativa Gradskoj upravi Smederevo
October 29, 2021

Turizam kao prioritet razvoja Smedereva – podneta inicijativa Gradskoj upravi Smederevo

Nakon višemesečnog zagovaranja organizacije Pro.Tok21 da se turizam vrati na mapu prioriteta razvoja Smedereva, zahtev je formalizovan i zvaničnim dopisom upućenom Gradskoj upravi Smederevo.

Naime, tokom više meseci i saradnje sa svim stranama kojih se tema turizma tiče, učinjeno je mnogo toga za stvaranje preduslova za zajedničko kreiranje prosperitetnijih rešnja za korišćenje ovog fantastičnog potencijala grada na Dunavu.

U zvaničnom dopisu Gradskoj upravi Smederevo, upućenom gradonačleniku - gospodinu Jovanu Beču, kao i predstavnici Gradskog veća za turizam, kulturu i informisanje - gospođi Maji Ćirković, navode se svi preduzeti koraci poslednjih meseci, sa zahtevom da se u dolazećem Planu razvoja grada turizmu posveti više pažnje, i da se u kreiranje boljih strateških planova uključe mali i srednji lokalni biznisi i civilni sektor, kroz rad u radnim grupama. 

Gradskoj upravi predočeni su rezultati građanske ankete o turizmu, koji pokazuju da je Smederevcima i Smederevkama itekako bitan turizam i veruju u njegov potencijal, ali isto tako smatraju da se nadležni ne bave ovom privrednom granom na dovoljno organizovan način.

Takođe, Gradskoj upravi su predočeni rezultati istraživanja potreba i stanja turističkog tržišta Smedereva, objedinjenog u izrađenom stručnom radu. Ovaj stručni rad dostavljen je gradu kao prilog koji može biti izuzetno koristan kao polazna osnova u budućem stvaranju stratigij razvoja turizma. 

Uz sve to, Gradskoj upravi predočeno je da je tokom poslednjih meseci formirana nova mreža malih i srednjih biznisa – Gradski savet lokalnih biznisa, koja pretenduje da uzme veće učešće u kreiranju poslovnog ambijenta u Smederevu. Ovom prilikom, pomenuta mreža pridružuje se ovoj zvaničnoj inicijativi organizacije Pro.Tok21.

Zvanično podneta inicijativa predstavlja kraj višmesečnih aktivnosti projekta Turizam kao generator održive loklane privrede Smedereva, koji je sprovodilo udruženje Pro.Tok21 uz podršku Beogradske otvorene škole, a koji je finansirao USAID. Međutim, inicijativa predstavlja temelj i početak snažnog zagovaranja lokalnog ekonomskog razvoja Smedereva uz učešće onih kojih se taj razvoj tiče – građana i građanki Smedereva. Prva tema na repertoaru svima omiljena, i često prisutna u narednim mesecima biće – turistički razvoj Smedereva.
 

Ovaj sajt nastao je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: za govaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

usaid usaid

Message sent.