Šta je Tačka?

Oko Tačke su okupljeni ljudi koji veruju da postoje mnogobrojni načini usmeravanja ekonomskog razvoja koji su neopravdano skrajnuti. Postoje industrije koje su više po meri kvalitetnog života od prostih prljavih industija, ili dovođenja investitora kome često možemo biti samo jeftina radna snaga. Snaga razvoja polazi iz srca zajednice, iz njenih prirodnih potencijala, geo-strateškog položaja, ljudskih resursa kojima raspolaže. Tačka razvoja lokalne ekonimije početak je ovog pragmatičnog pristupa.


Tačka je inicijativa građana okupljenih oko težnje da zajedno kreiraju bolje uslove za ekonomski nepredak svoje lokalne zajednice. Ekonomske politike lokalnog razvoja direktno utiču na poslovanje malih i srednjih biznisa jednog grada, a posredno – donose nova radna mesta, više novca u budžetu, i opšti napredak. Stoga je od ključne važnosti da takve politike budu oblikovane prema potrebama i težnjama upravo ovih učesnika gradskog života. Veće učešće u donošenju odluka, kao mogućnost kreiranja novih pravaca razvoja grada, pravo je i obaveza svakog preduzetnika, ali i svih zainteresovanih građana. Tačka promoviše kreativnost u pristupu preduzetništvu, ravnomernost u podršci i učešću oba pola i svih društvenih grupacija u razvoju preduzetništva.

Lokalni ekonomski razvoj srž je svakog drugog napretka, a građani okupljeni oko Tačke veruju da imamo sposobnosti i moći da, većim učešćem u donošenju odluka, zajedno stvorimo nove modele da iskoristimo sve mogućnosti koje imamo. Mi možemo da osmislimo kako bolje da monetizujemo svoje znanje, ljude, nasleđe i prirodne resurse. Zajedničkim razvojem, osnažujemo jedni druge i dosežemo standarde održivog ekonomskog razvoja. Nas se tiče, i zato imamo pravo!

Ovaj sajt nastao je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: za govaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

usaid usaid

Message sent.