Vesti
Ima li ekonomske isplativosti u razvoju turizma u Smederevu?
September 07, 2021

Ima li ekonomske isplativosti u razvoju turizma u Smederevu?

Jedna od privrednih grana koja poslednjih godina u mnogim gradovima i opštinama Srbije zaokuplja pažnju lokalnih samouprava jeste turizam. Pored toga što je ova eko-industija sama po sebi atraktivna jer donosi bolji status mesta i podrazumeva ozbiljnije infrastrukturno uređenje, turizam predstavlja ozbiljan razvojni potencijal na koji se često naslanjaju druge privredne grane. Hoće li se u budućim strateškim planovima Smedereva naći mesta za razvoj ovih potencijala?

Turizam je privredna grana koja je u usponu, i koja se uglavnom smatra neiskorišćenim potencijalom u svim sredinama gde postoje preduslovi za njegov razvoj. Razvoj turizma smatra se vrstom prestiža, jer status turističke tačke podrazumeva određeni pozitivni imidž koji određena sredina ima. Međutim, osim očaravajuće slike u očima drugih zajednica, lepog dekora za meštane turističkih podneblja, kao i zanimljivijeg i kvalitetnijeg života onih koji su u ulozi domaćina, turizam treba ozbiljno razmotriti i kao izvor prihoda iz kog se puni lokalni budžet, a još više – kao pokretač razvoja drugih malih i srednjih lokalnih biznisa u sredini u kojoj on doživljava procvat. Kako to?

Ako preskočimo uobičajenu definiciju turizma, koja se bazira na aspektu korisnika, i pojašnjava ko su turisti, mogli bismo brzo doći do privredne defininicije. Pre svega, turizam je deo nacionalne ekonomije. Zašto? Zbog toga što sve turiste koji su, po definiciji, osobe izvan svog mesta boravka, treba snabdeti svim onim što im je potrebno dok su „negde drugde“. Ovako postavljena stvar objašnjava zašto je svakoj sredini u interesu da turizam postane prioritet, ukoliko za to ima potencijala.

Turisti su ljudi koji svoj novac troše u tom privremenom mestu boravka. Po logici stvari, što se duže zadrže u jednom mestu, trebaće im više proizvoda i usluga, a što više novih potrošača ima u jednom mestu – veće je tržište potreba tamošnjih lokalnih biznisa. Njihova uloga jeste ključna u pogledu ponude turističkom tržištu. Privreda naročito može pružiti adekvatan odgovor u trenutku razvoja i privučenog velikog broja novih posetilaca, jer rast tržišta omogućava građanima da osmisle i pokrenu nove usluge i porizvode kako bi potrebe turista zadovoljili. Na ovaj način, uvećava se broj samozapošljenih građana i preduzetnika, a prinos lokalnom budžetu raste.

Međutim, organizaciono i infrastrukturno, privredni sektor ne može se baviti privlačenjem turista i kreiranjem bolje razvojne klime za napredak ove grane. Te korake mora jasno i odlučno da definiše i sprovodi lokalna samouprava. Dakle, udruženim delovanjem privrede i uprave, jedan grad može iskoristiti svoj turistički potencijal, ukoliko ga ima. Može li to učiniti i Smederevo?

U Strategiji razvoja turizma Republike Srbije za period 2016-2025 navodi se 11 turističkih proizvoda od posebnog značaja za razvoj turizma, od čega Smederevo u ovom trenutku raspolaže sa čak 6 (turizam gradova, manifestacije/događaji, tematske rute, nautički turizam, kulturno nasleđe, tranzitni turizam), a ima potencijal za razvoj bar još tri. Međutim, ovakva procena česti je predmet diskusije kod običnih građana, dok stručnjaci u ovoj oblasti tvrde da bi laskavo zvanje razvijenosti pomenutih oblasti turizma Smederevo moglo da ponese tek sa ozbiljnim ulaganjima u organizacione i infrastrukturne projekte, koji bi postojećem potencijalu omogućili da se ostvari. Poboljšanja mogu da se ostvare i unapređenjem propisa i regulativa.

Da li će do nečeg od ovoga doći, zavisi od namera Gradske uprave, koje bi trebalo – kako za ovu, tako i za druge oblasti privrede -  da budu jasno definisane u sledećem važnom strateškom dokumentu za grad Smederevo – Planu razvoja grada, čije je kreiranje na pomolu.

Izrada ovog teksta omogućena je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj dokumenta isključivo je odgovornost organizacije Pro.Tok21 i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a.

Ovaj sajt nastao je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: za govaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

usaid usaid

Message sent.