Vesti
Kome je turizam pokretač privrede – pitanje je sad?
October 25, 2021

Kome je turizam pokretač privrede – pitanje je sad?

U četvrtak, 21. oktobra 2021. godine javni okrugli sto održan je u Smederevu u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu. Turizam kao pokretač privrede – tema intrigantna za mnoge, posebno sa aspekta neophodnog bega u eko-industrije jednog grada kako što je Smederevo.

Upravo osvrtom na rad organizacije Pro.Tok21 i njenim težnjama da pokretanjem zagovaranja turističkog razvoja otvori pitanje ekonomske održivosti kao ključne dopune ekološkoj održivosti grada, moderatorka Nataša Rašković otpočela je veče.
Na događaju je predstavljen višemesečni rad na zagovaranju prioritetizovanja turizma u strateškim planovima grada, koje organizacija Pro.Tok21 sprovodi u okviru projekta Turizam kao generator održive lokalne privrede Smedereva. Predstavljen je ključni rezultat ovog delovanja – formiranje Gradskog saveta lokalnih biznisa. Ova mreža malih i srednjih biznisa, direktno izloženih statusu turizma u Smederevu, pridružuje se trenutnoj inicijativi i zajednički će u budućnosti zastupati svoje interese kod Gradske uprave Smederevo.

O ČEMU SE GOVORILO

Okrugli sto zamišljen je kao javna diskusija šestoro sagovornika. Autor rada Analiza potreba turističkog tržišta Smedereva, Goran Jovšić, zbog službenog puta svoje je izlaganje ostavio prisutnima na razmatranje u pisanoj formi, koje je moderatorka prenela. Savetnica za turizam i ruralni razvoj iz Regionalne razvojne agencije Braničevo-Podunavlje, Ivana Antonijević, prisutnima je pojasnila kontekst turističkog razvoja regiona u aktuelnom trenutku, prilike za razvoj i autentičnosti podneblja. Predstavnica Privredne komore Srbije, Aleksandra Kovačević dala nam je širi okvir pozicije Srbije u svetu i istakla projekte od važnosti za pokretanje međusektorske saradnje, kao što je projekat Tvrđave na Dunavu, čiji je i Smederevo deo. O prilikama za školovanje za turističkog tehničara u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Smederevu, i statusu trenutnih i svršenih učenika, govorila je pomoćnica direktorke Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu. Detajne primere trenutnog funkcionisanja turističke ponude Smedereva i izazove malih i srednjih biznisa vezanih za ovu privrednu granu, predstavio je Željko Vučković, predstavnik grupe vlasnika poslovnih subjekata, okupljenih u oko mreže Gradski savet loklanih biznisa. Nažalost, priliku da se javno čuje pozicija turizma u radu Gradske uprave danas, kao i planove Grada za budući period, propustila je Gradska uprava Smederevo. Zbog bolesti je na dan okruglog stola svoje prisustvo otkazala članica Gradskog veća za turizam, kulturu I informisnaje, Maja Ćirković. 

Živahna diskusija išla je u smeru analize potreba i nedostataka, i iznošenjem predloga za rešenje.  Jedna od tema je bila i nezainteresovanost predstavnika donosilaca odluka da otvoreno razgovaraju o razvoju turizma i uključe u kreiranje bolje poslovne klime one kojih se to direktno tiče – građane Smedereva. Željko Vučković je istakao da je Grad Smederevo morao naći adekvatnu zamenu za ovaj javni događaj, a ranije odbijanje JP Tvrđava (kome je poveren turizam trenutno) da učestvuje u okruglom stolu smatra nedopustivim.

ZAKLJUČCI

Zajednički zaključak je da je neophodno aktivnije povezivanje i učešće svih zainteresovanih strana, naročito malih i srednjih biznisa. Stoga su prisutni predstavnici ove mreže, tokom završne diskusije, kao i tokom koktela, istakli nameru da se uskoro okupe i definišu predloge i zatraže učešće u unapređivanju turističke ponude. 

Zvaničnu inicijativu da u Planu razvoja grada, koji se uskoro kreće kreirati, turizam dobije značajnije mesto – organizacija Pro.Tok21 podneće Gradskoj upravi Smederevo i u pisanoj formi, uz predloge kreiranja radnih grupa čiji su članovi predstavnici biznisa. Takođe, Gradskoj upravi će uz to biti dostavjen i pomenuti stručni rad, izrađen kao argumentovani prikaz stvarnih potreba.

Time se završava višemesečni trud ove organizacije da turizam kao temu vrati na agendu javnog govora i mišljenja, u čemu se neosporno uspelo. Sve aktivnosti sprovedene su kao deo projekta Turizam kao generator održive loklane privrede Smedereva, koji se realizuje kao deo programa Aktivni građani- Bolje društvo, koji realizuje Beogradska otvorena škola, a finansira USAID.

Da li će razvoj turizma dospeti na agendu prioriteta novog Plana razvoja grada, videće se. Sudeći po rešenosti pokrenutih građana, o ovoj temi će se još govoriti.

Ovaj sajt nastao je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: za govaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

usaid usaid

Message sent.