Vesti
Smederevski srednjoškolci istražuju vinsko nasleđe Smedereva
July 15, 2021

Smederevski srednjoškolci istražuju vinsko nasleđe Smedereva

U okviru projekta Vinsko nasleđe Smedereva, koji sprovodi organizacija Pro.Tok21, srednjoškolci iz nekoliko škola u našem gradu učesnici su radionca i istraživanja o ovom važnom obeležju identiteta Smederevaca.

Vinsko nasleđe Smedereva predstavlja skup aktivnosti koji našem gradu treba na nov način da prikažu staru temu – smederevsko vinogorje i njegov uticaj na kreiranje identiteta grada. Naime, sva dokumentacija, slike i predmeti, koji su svedoci gradskih vinskih priča, nalaze se u institucijama kulture grada Smedereva, pa se ovaj projekat sprovodi u saradnji sa njima. 

Istorijski arhiv Smederevo, Muzej u Smederevu i Narodna biblioteka Smederevo su mesta gde mladi istraživači imaju mogućnost da se kroz autentičnu građu upoznaju sa prošlošću svog grada. U saradnji sa zaposlenima, njima je data na uvid mnogobrojna istorijska građa vezana za ove teme, dok su oni – usmereni ka određenim temama iz ove oblasti – tragom građe nastavljali istraživački rad. 

Odabrana građa, po ukusu i merilima srednjoškolaca koji učestvuju u projektu i njihovih mentora u ovom procesu, biće digitalizovana i postavljena na adresi nasledje.rs. Specijalno će biti oblikovano 10 publikacija sa odabranih 10 tema vezanih za vinsko nasleđe, koje će biti dostupne svim učenicima I građanima Smedereva. 

U ovoj fazi, srednjoškolci uče o procesu istraživačkog rada i ulažu svoj trud i vreme, kako bi probrali najreprezentativniju građu o ovom važnom nasleđu Smedereva, koje predstavlja jedan od ključnih identiteta ovog područja. 

Projekat Vinsko nasleđe Smedereva organizacija Pro.Tok21 sprovodi uz podršku Fondacije Jelene Šantić, a iz fonda Evropske unije. Na ovaj način, afirmiše se lokalno nasleđe područja Smedereva I okoline.
 

Ovaj sajt nastao je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: za govaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

usaid usaid

Message sent.