Zdrav lokalni ekonomski razvoj

Dva su načina da se novac i dobra jedne zajednice umnože: da novac ostane u zajednici, i da zajednički pronađemo bolje načine da se svi lokalni preduzetnički kapaciteti maksimalno unovče na tržištu.

Održivi ekonomski sitem jednog grada iskoristiće pre svega sve svoje prirodno date potencijale. Svaki kraj ima još po neku skrivenu kartu  za pokretanje privrednih grana koje trenutno nisu u fokusu. Težimoda ih otkrijemo i  oživimo teme koje su zapostavljene ili još uvek neiskorišćene. 

U Podunavskom okrugu na čelu sa Smederevom, turizam kao prirodno data vrednost podneblja potpuno je u senci prljavih industrija i industrijalizacije, te je treba re-prioreitetizovati i vratiti na agendu, čemu Tačka stremi. Materijalno i nematerijalno nasleđe, kao potencijalni temelj za razvoj kreativnog preduzetništva, neformalno obrazovanje mladih ljudi za osposobljavanje za mnogobrojna onlajn zanimanja – kako bi se smanjio odliv ka prestonici, samo su neke od tema koje su obuhvaćene inicijativom Tačka. Aktivan rad na zagovaranju vinskog nasleđa Smedereva i turizma kao generatora razvoja, trenutne su okosnice rada i okupljanja predstavnika malih i srednjih biznisa oko Gradskog saveta lokalnih biznisa, čiji je cilj osvajanje većeg prostora u procesu odlučivanja kada su u pitanju lokalne ekonomske javne politike. 

Ekonomska održivost gradova u našem dobu traži naše veće uključivanje i izlazak iz zone komfora linearne ekonomije. Globalni trendovi okretanja cirkularoj ekonomiji, koja u jednačinu uključuje iskorišćavanje svih proizvodnih resursa i kontrolisanje energetskog odliva, apsolutno su preporučljii i u stvaranju novih održivih gradova Srbije. Stoga se posebna pažnja mora usmeriti ka biznis-modelima koji spajaju zaštitu životne sredine i profitabilnost.

Ovaj sajt nastao je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: za govaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

usaid usaid

Message sent.